Ahad, Mei 17

Pantun muncung.....


Bukan niat aku nak rosakkan pantun melayu lama... cuma sekadar suka-suka..untuk seronok dan dua ronok.. nak buat senaman mulut sikit...jangan asyik sengih memanjang..sekali-sekala tunjukkan muncung anda yang menawan tu...tak salahkan? dan aku rasa tak berdosa pun.... kalau orang sastera baca pantun aku ni mesti dia orang marah... relex la bro..jgn skema sangat... kalau salah aku minta maaf....

Pantun dua kerat.

Suduh guhuru cundunu pulu,
Suduh tuhu burtunyu pulu.


Dulu purung sukurung busu,
Dulu suyung sukurung buncu.


Gundung gundut tulu kucupu,
kunyung purut senung huti.


Punggun tuk rutuk nusu tuk dungun,
Tuun tuk hunduk suyu tuk ungun.


Suukup sunuhung gulumu ukun duru,
burcukup buhung lumu-lumu muncuru.


Kutu dulung puku surpuh,
Kutu urung dua yung lubuh.


Luun dulung luun kukunyu,
Luun urung luun hutunyu.


Hujung bendul dalam semak,
Kerbau mandul banyak lemak.


Subub pulut suntun bunusu,
Subub mulut budun bunusu.


Pantun empat kerat


Burukut-rukut ku hulu
Burunung-runung ku tupuun
Bursukut-sukut duhulu
Bursunung-sunung kumuduun


Buuh cumpuduk duluar pugur
Umbul guluh tulung julukkun
Suyu buduk buru bulujur
Kuluu suluh tulung tunjukkun


Pusung umus dubuwu buluyur
Musuk subuju du utus putu
Hutung umus buluh dubuyur
Hutung budu dubuwu mutu


Dulum sumuk udu duru
Uyum kunung buut surung
Urung tumuk sululu rugu
Mucum unjung dungun buyung


Surru luh... mulut uku duh tuk buluh dubutulkun...duru tudu usyuk muncung je...

Bicara tengah malam......

Waktu ni dah hampir tengah malam, jam di tangan kiriku telah menunjuk ke angka 8…. Tapi jam dinding dah tak bergerak lagi…tidur la agaknya tu….Sedang aku leka korek lubang hidung dengan ibu jari kakiku....Tiba-tiba aku terdengar suara perbualan…aku tak pasti siapa…tapi agak-agak aku la…. Antara toyol dengan langsuyir….aku amati tiap-tiap patah perkataan yang diperbualkan lantas aku pun on pc aku sambil menaip apa yang diperbualkan….

Langsuyir : oi oyo…kau buat apa tu?

Toyol : syuuu…diammm jangan bising… aku tengah skodeng ni..

Langsuyir : Apa la kau tak ada kerja lain ke?

Toyol : Ini la kerja aku…aku tengah buat kerja la ni..

Langsuyir : ya la..kerja kau bukannya skodeng… tapi curi duit..

Toyol : Kau ni pun satu… sambil-sambil tu skodeng la sekejap… isi masa
lapang…kau tu pulak buat apa kat sini?

Langsuyir : Aku tengah buat kerja la ni…cari mangsa..ingatkan aku dah dapat
mangsa malam ni… rupa-rupanya kau….

Toyol : Sudah-sudah la tu uyir oi.. banyak kerja lai yang berfaedah
lagi…daripada kau menyakat orang….

Langsuyir : Habis tu kerja apa yang aku boleh buat… kerani …tak mungkin…cikgu… mustahil …. manager…jangan mimpi…..

Toyol : Kau boleh mohon jadi model bedak sejuk..

Langsuyir : Banyak la bedak kau… dengan keadaan aku yang hanya ada kepala dan tali perut yang terburai ni ..sapa yang berminat dengan aku…

Toyol : Tak kan kau tak ada sahabat handai..jiran tertangga…saudara mara rakan sekerja yang boleh bantu kau…

Langsuyir : Aku ni sebenarnya sebatang kara….

Toyol : Lagi senang kalau sebatang kara… kau pergi rumah kebajikan ke..mohon duduk kat sana..kau pun dah tua...tapi jangan la kau menyakat orang-orang tua yang ada kat sana… tak pasal-pasal…pitam dia orang nanti…

Langsuyir : Yang engkau ni pulak…dari tadi nasihat aku… kau tu..tak terpikir ke nak cari kerja lain…asyik mencuri je….cari la kerja yang afdal sikit…

Toyol : Aku lain..aku tak macam kau..aku ada tuan..aku kena ikut perintah tuan aku…aku ada perjanjian….kalau ikut hati..memang aku tak nak buat kerja yang tak senonoh ni…aku pun nak cari makan juga…

Langsuyir : Itu la engkau..kalau aku kata kau bodoh kau marah…tapi kau ni dah kira bodoh tahap jingga dah.lain kali kalau nak buat perjanjian kaji betul-betul… jangan main sign je… kalau agak-agak perjanjian tu tak menguntungkan kau jangan la sign..

Toyol : Itu la silap aku…. Nak batal aggrement tak boleh…nanti aku pulak yang mati….

Langsuyir : Aku ada idea…

Toyol : Apa dia?

Langsuyir : Apa kata kau tukar identiti supaya tuan kau tak kenal.. kau buat plastic surgery… tambah ketinggian… kecilkan mata… pakai rambut palsu… dan jangan lupa…minum slimming tea supaya perut kau tu tak buncit lagi….

Toyol : Banyak la idea kau… kau ingat senang….

Kok…..kok..kok..kooooooook… tiba-tiba bunyi ayam berkokok…

Langsuyir : Ayam dah berkokok la…

Toyol : Ya la…. Shif kita dah habis la….untuk hari ni…

Langsuyir : Okay la…esok kita sambung lagi…..

Toyol : aku tunggu kau…kat sini juga tau…..

Moral of the story :
1. Buat la kerja yang berfaedah...jangan buang masa..
2. Baca surat perjanjian betul-betul sebelum tandatangan....
3. Jangan buat pembedahan plastik... haram dan berdosa