Selasa, Disember 30

Rahsia 13....



Assalamua'laikum wr wb......... ..Inilah dia rahsia as-solat, sebagai peringatan bagi yang dah tahu atau panduan bagi yang baru tahu......

1 - Niat Sembahyang :
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul :
Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram :
Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4 - Fatihah :
Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5 - Ruqu' :
Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6 - I'tidal :
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7 - Sujud :
Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud :
Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir) :
Menjadi kenderaan ketika kita dipadang Mahsyar.

1 0 - Tahhiyat Akhir :
Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 - Selawat Nabi :
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam :
Memelihara kita di dalam kubur.

13 - Tertib :
Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.


"Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa orang Yahudi /Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat. Itulah sebab mengapa mereka mencipta cerita yang begitu seram sekali iaitu " FRIDAY the 13th " jika ada di kalangan kamu yang perasan!!!"

Wassalam.

Modified Kereta....

Kali ni aku nak cerita pula tentang kereta... Sekarang kereta bukan lagi benda yang mewah. Sekarang lebih mudah membeli kereta daripada motosikal... downpayment untuk motosikal sekurang-kurangnya RM2000.00, tapi kereta.. kadang-kadang tanpa downpayment dah boleh dapat..Cumanya bayar bulanan je lah yang tinggi sikit...sekarang ada pulak yang boleh beli kereta bukan sahaja tanpa deposit.. tapi juga tanpa penjamin, tanpa faedah dan berbagai-bagai pakej promosi bagi menarik orang membeli kereta. Sekurang-kurangnya setiap rumah mempunyai sebuah kereta, kadang-kadang dua buah dan jarang-jarang tiga buah...betapa mewahnya orang kita....

Ada juga yang suka modified kereta kesayangan mereka dengan berbagai-bagai cara mengikut citarasa dan kreativiti...sehinggakan kos modifikasi melebihi daripada harga kereta.. itulah yang dikatakan minat... bila minat, orang sangpup buat apa sahaja..menghabiskan wang ringgit tanpa berkira.. macam la orang yang minat memancing.. orang yang minat main golf... orang yang suka melayari internet... ini semua untuk kepuasan diri. Jangan kita mempertikaikan minat dan hobi orang lain... manusia ni kan berbeza, jadi keinginan, nafsu, citarasa juga dah tentu lah berbeza.
Ada pulak tu yang tak suka modified kereta... macam mana mula beli macam tu, macam itu la juga kereta dan masih standard walaupun dah boleh dikategorikan sebagai kereta antik... mereka ini mengganggap kereta hanya sebagai alat untuk mereka bergerak.Ada juga yang jenis pakai buang.. tak terjaga dan terurus... jadi terpulanglah kepada pandangan masing-masing.

Bagi aku modifikasi kereta aku juga boleh mendatang kepuasan tersendiri... macam orang perempuan juga kalau ditouch up dan dimake up ... bubuh bedak, letak warna biru..hijau..kuning..purple...dan macam-macam lagi supaya nampak kelihatan cantik...bagi empunya diri dah tentu rasa dirinya cantik tapi yang yang memandang ada yang angguk dan ada juga yang geleng... cantik bagi aku perkara yang subjektif... cantik bagi kita..tapi tak cantik pada orang lain.... yang penting kita buat apa yang menyenangkan hati kita...kena jaga hati dan perasaan kita sendiri sebelum memikirkan orang lain...susah nak puaskan dan senangkan hati orang...

Okaylah cerita bab kereta Myvi aku ni... kau orang tengok la dan nilai sendiri...Bila kita dah lama kita guna kereta, sedikit sebanyak mula timbul rasa jemu dengan kereta kita..tambahan pula setiap tahun keluar macam-macam keluaran terbaru yang lebih mengancam.. tergugat juga iman dibuatnya...nasib baik lah iman masih kuat.. Jadi untuk mengelakkan rasa jemu kita kenalah buat perubahan pada kereta supaya nampak kelainan dan keihatan sedikit baru walaupun ianya dah lama.... Lagi pun bila tengok orang lain modified nampak cantik pula, keinginan mula timbul...Aku dah pakai kereta ni baru dua tahun...rasa macam baru... tapi bila tiba time bayar yang rasa macam dah lama...Mula-mula dulu ingat nak buat standard je..tapi lama-lama tak sedar dah banyak juga benda jua yang aku buat..Tapi Cuma bahagian luar je lah... dalam ada la sikit-sikit.. Bahagian enjin aku tak usik... biar je lah

Nasihat aku kalau kau orang rasa nak modified buat la... selagi ada kemampuan.. tapi kena ingat pastikan segala pengubahsuaian tidak menyalahi peraturan yang telah ditetapkan.. bukan apa kalau nanti kena saman, sayang juga duit ... kalau kena saman RM300.00... banyak benda yang boleh kita buat pada kereta kita tu....



Yang ni sport rim 16 " tayar 205/45R16,rim yang kedua aku pakai...yang pertama rim 17" pakai sebulan bengkok, langgar lubang... RM1600.00


Cover seat warna hitam ni jenis PVC je.. tapi nampak macam leather... kena pasang cover sebab cover seat asal cepat kotor....RM280.00

Nampak tak hand rest box di tengah-tengah tu. bukan sahaja boleh letak tangan tapi macam-macam ada dalam tu... RM50.00


Saje je aku nak tunjuk spring sport yang aku tukar..nampak lower sikit.. RM350.00


Ni namanya reflector... yang bahagian atas tu.. benda yang mula-mula aku pasang lepas aku beli kereta ni ....RM50.00 sahaja...


Nampak tu...exzos buat lain..ada dua..ganti tabung exzos sahaja... RM300.00


Visor yang gelap dan besar ni baru je minggu lepas pasang... RM 50.00


Skirting ini diganti sebelum hari raya...ingat nak pasang yang biasa je..tapi bila kena ayat dengan taukeh kedai terus pasang...mahal juga jenis ni... memang dah siap cat di kilang..brand Air Master depan,belakang, kiri dan kanan.Siap pasang......... RM1000.00


SunShadding Visor DVD Player ni beli masa offer kebetulan pulak dapat bonus..habis melayan bonus aku..RM400.00








Banyak juga ye... itu pun tak masuk yang sikit-sikit yang sepuluh dua puluh ...lepas ni ada plan lain lagi ... itu pun tengok kepada kedudukan ekonomi negara dan ekonomi poket aku....